Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr
Saznajte više o prijektu na linku EU PROJEKT

Vlastiti mini vertikalni vrt

Upotreba Vertikalnih vrtova postaje sve popularnija u modernom svijetu zbog svoje mogućnosti uštede prostora i estetske privlačnosti. Ova inovativna vrtlarska tehnika uključuje uzgoj biljaka na različitim strukturama kao što su zidovi, ograde ili rešetke, maksimizirajući ograničene urbane prostore. Od bujnih zelenih zidova u poslovnim zgradama do kompaktnih biljnih vrtova na balkonima, vertikalni vrtovi nude rješenja kako za dekorativne tako i za praktične potrebe. Njegova ekološki prihvatljiva priroda također promiče održivost učinkovitim korištenjem okomitog prostora i smanjenjem učinka urbanog toplinskog otoka. Kako gradovi postaju sve gušći, a zelenih površina sve manje, vertikalno vrtlarstvo nastavlja se pojavljivati kao svestrano i održivo rješenje za urbane stanovnike diljem svijeta.

 

Vertikalni zeleni zidovi nude bezbroj prednosti, što ih čini sve popularnijima u urbanim i prigradskim sredinama:

 

Učinkovitost prostora, jedna je od najznačajnijih prednosti okomitih zelenih zidova je njihova sposobnost maksimiziranja prostora. U područjima gdje je horizontalni prostor ograničen, poput urbanih sredina, zeleni zidovi pružaju rješenje korištenjem okomitih površina za vrtlarenje. To pojedincima omogućuje uzgoj biljaka na mjestima gdje tradicionalno vrtlarstvo možda nije izvedivo.

Unatoč malim prostorima i urbanom izgradnjom smanjuju se životni prostori. Isto tako sve je češća praksa izgradnja stanova bez terasa. Stoga upotreba vertikalnog vrta unutar doma može nadoknaditi taj nedostatak.

 

Estetska privlačnost: zeleni zidovi dodaju dašak prirodne ljepote svakom okruženju. Bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, ovi živi zidovi stvaraju vizualno zadivljujuće prikaze biljaka, poboljšavajući ambijent i atraktivnost prostora. Mogu se prilagoditi raznim biljnim vrstama, bojama i teksturama kako bi odgovarale različitim preferencijama i estetici dizajna.

 

Poboljšanje kvalitete zraka: zeleni zidovi pridonose boljoj kvaliteti zraka upijanjem zagađivača i otpuštanjem kisika. Biljke prirodno filtriraju štetne toksine, poput ugljičnog dioksida, formaldehida i hlapljivih organskih spojeva, čime se poboljšava kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru. U urbanim područjima s visokom razinom onečišćenja zraka, zeleni zidovi djeluju kao prirodni pročišćivači zraka, promičući zdravije životno i radno okruženje.

 

Regulacija temperature: zeleni zidovi pomažu regulirati unutarnju i vanjsku temperaturu pružajući izolaciju. U vrućim klimama, proces evapotranspiracije biljaka hladi okolni zrak, smanjujući potrebu za klimatizacijom i smanjujući troškove energije. Slično tome, u hladnijim klimama, zeleni zidovi djeluju kao toplinski tampon, pomažući u zadržavanju topline i poboljšanju energetske učinkovitosti.

 

Smanjenje buke: gusto lišće zelenih zidova upija i raspršuje zvučne valove, djelujući kao prirodna prepreka za zagađenje bukom. Zeleni zidovi pomažu u stvaranju tišeg, mirnijeg okruženja, povećavajući udobnost i dobrobit stanovnika i radnika.

 

Sve u svemu, prednosti okomitih zelenih zidova nadilaze njihovu estetsku privlačnost, nudeći praktične prednosti kao što su optimizacija prostora, pročišćavanje zraka, regulacija temperature, smanjenje buke, podrška biološkoj raznolikosti i psihološko blagostanje. Kako svijest o održivosti okoliša i izazovima urbanog života nastavlja rasti, zeleni zidovi se sve više prepoznaju kao vrijedno rješenje za stvaranje zdravijih gradova pogodnijih za život.

 

Stoga predstavljamo novi proizvod Tech Gardena  Zidne tegle kao idealno rješenje ozelenjivanja i domova.

Naše zidne teglice su idealne za sve prostore u kojem manjka istog. Jednostavna rješenja za uzgoj vlastitog aromatičnog vrta na terasi ili se radi o začinskom mini vrtu u kuhinji gdje je dostupna upotrebe sviježeg bilja u gastronomiji. Isto tako daje jaki vizualni i estetski dojam prostora i čini svaku prostoriju ljepšom i posebnijom.

Karakteristike teglica

Teglice dolaze u raznim dimenzijama i bojama te su izrađene od kvalitetnih materijala.

Iste su napravljene od PETG filamenta kojeg odlikuju čvrstoća materijala, otpornost na temperaturu i iznimna izdržljivost. Otporan je na UV zračenje i vodu, zbog čega se koristi za izradu proizvoda izloženih jakim atmosferskim uvjetima: suncu, kiši i vlazi.

Daisy

Broj teglica: 2

Dimenzije modula: 29 x 42 cm

Dimenzije jedne teglice: 22 x 15 x 18 cm

Težina jedne teglice sa supstratom: 2,56 kg

Magnolia

Broj teglica: 4

Dimenzije modula: 29 x 78 cm

Dimenzije jedne teglice: 22 x 15 x 18 cm

Težina jedne teglice sa supstratom: 2,56 kg

Astrid

Broj teglica: 4

Dimenzije modula: 51 x 42 cm

Dimenzije jedne teglice: 22 x 15 x 18 cm

Težina jedne teglice sa supstratom: 2,56 kg

Zea

Broj teglica: 2

Dimenzije modula: 51 x 24 cm

Dimenzije jedne teglice: 22 x 15 x 18 cm

Težina jedne teglice sa supstratom: 2,56 kg

Koje biljke se mogu koristiti za uzgoj u zidnim teglicama?

Nekoliko je biljaka prikladno za uzgoj začinskog bilja zbog svojih potreba, kompaktnog rasta i prikladnosti za uzgoj u posudama. Evo nekih popularnih biljaka koje uspijevaju u vertikalnim vrtovima:

 

Bosiljak je aromatičan i svestran, omiljena biljka za okomite vrtove. Zahtijeva dovoljno sunčeve svjetlosti i dobro drenirano tlo. Redovita berba potiče grmolik rast.

 

Majčina dušica je biljka koja ne zahtijeva održavanje i uspijeva na sunčanim mjestima. Njegova navika puzanja čini ga idealnim za spuštanje okomitih struktura.

 

Metvica snažno raste i dobro uspijeva u vertikalnim vrtovima, ali važno je spriječiti njeno širenje tako da je posadite u zasebnu posudu. Preferira djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo.

 

Origano je otporna biljka koja je vrlo prikladna za okomito vrtlarstvo. Preferira puno sunca i dobro drenirano tlo. Redovita rezidba pomaže u održavanju kompaktnog rasta.

 

Ružmarin sa svojom navikom uspravnog rasta, ružmarin se dobro prilagođava okomitom vrtlarstvu. Uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu, što ga čini prikladnim za okomite žardinjere ili zidne posude.

 

Vlasac se lako uzgaja i daje nježno lišće s okusom luka. Više vole puno sunca nego djelomičnu sjenu i uspijevaju u dobro dreniranom tlu. Redovita berba potiče novi rast.

 

Peršin  je dvogodišnja biljka koja se obično uzgaja u okomitim vrtovima. Preferira djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo. Otkidanje cvjetova potiče rast lišća.

 

Korijander je brzorastuća biljka koja je popularna u okomitim vrtovima. Preferira niže temperature i djelomičnu sjenu, osobito u vrućim klimama.

 

Kadulja je izdržljiva višegodišnja biljka koja daje okus raznim jelima. Preferira puno sunce i dobro drenirano tlo. Orezivanje pomaže u održavanju njegovog kompaktnog oblika i potiče novi rast.

 

Matičnjak je mirisna biljka koja uspijeva u okomitim vrtovima. Preferira djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo. Redovita berba sprječava da postane previše grmolik.

 

Ove biljke nisu samo praktične za kulinarsku upotrebu, već dodaju ljepotu i miris okomitim vrtnim prostorima. Kada planirate okomiti biljni vrt, uzmite u obzir specifične potrebe uzgoja svake biljke, uključujući sunčevu svjetlost, vodu i prostor, kako biste osigurali njihov uspjeh u vertikalnom vrtu.

 

Stvaranje vertikalnog vrta u zatvorenom prostoru može svaki prostor pretvoriti u bujnu i zelenu oazu. Prilikom odabira sobnih biljaka za okomiti vrt, važno je uzeti u obzir čimbenike kao što su razina svjetlosti, vlažnost i prostorna ograničenja. Neke od sobnih biljaka koje se dobro prilagođavaju unutarnjem uzgoju su:

 

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum) je lako održiva biljka i uspijeva u uvjetima slabog do umjerenog osvjetljenja. Njegove opuštene stabljike čine ga idealnim za kaskadno spuštanje niz okomite strukture.

 

Filodendron (Philodendron) sa svojim atraktivnim lišćem i prilagodljivošću uvjetima slabog osvjetljenja, vrste filodendrona kao što su Filodendron Bazil (Philodendron hederaceum) i Monstera deliciosa popularan su izbor za vertikalne vrtove u zatvorenim prostorima.

 

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) lako je uzgajati i daju kaskadno lišće koje izgleda zapanjujuće u vertikalnim vrtovima. Preferiraju neizravno svjetlo i mogu tolerirati povremeno sušenje između dva zalijevanja.

 

Krunica (Senecio rowleyanus), ova sukulentna biljka ima opuštene stabljike ukrašene sfernim listovima, nalik na niz bisera. Uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu i dobro dreniranom tlu, što ga čini savršenim izborom za okomite vrtove u zatvorenim prostorima.

 

Bršljan (Hedera helix) je klasičan izbor za zatvorene vertikalne vrtove zbog svoje brzorastuće prirode i sposobnosti da uspijeva u uvjetima slabog do umjerenog osvjetljenja. Njegove uvinute stabljike dodaju dašak elegancije okomitim strukturama.

 

Razne vrste paprati, poput Kovrčave paprati (Nephrolepis exaltata) i Gospinog vlaska  (Adiantum spp.), vrlo su prikladne za okomite vrtove u zatvorenim prostorima. Ove biljke preferiraju neizravno svjetlo i visoku vlažnost, što ih čini idealnim za kupaonice ili druga vlažna područja.

 

Vrste Peperomije, kao što su  Peperomia argyreia i Peperomia caperata, imaju atraktivno lišće i kompaktan rast, što ih čini prikladnima za okomite vrtove u dobro osvijetljenim zatvorenim prostorima.

 

Fittonia poznata i kao živahne biljke, vrste Fittonia uspijevaju u uvjetima visoke vlažnosti i slabog do umjerenog osvjetljenja. Njihovo šareno lišće s uzorkom dodaje vizualni interes vertikalnim vrtovima u zatvorenom prostoru.

 

Tradescantia otporna je i brzorastuća biljka koja se dobro prilagođava okomitim vrtovima u zatvorenom prostoru. Preferira jaku, neizravnu svjetlost i redovito zalijevanje.

 

Singonij (Syngonium podophyllum) je puzava biljka cijenjena zbog svojih listova u obliku strelice i jednostavnim rastom, što je čini prikladnim izborom za okomite vrtove u zatvorenim prostorima. Uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu i stalnoj vlazi.

 

Prilikom odabira sobnih biljaka za okomiti vrt u zatvorenom, uzmite u obzir specifične uvjete uzgoja u vašem prostoru, uključujući razinu osvjetljenja, vlažnost i temperaturu, kako biste osigurali da biljke napreduju i cvjetaju u svom okomitom okruženju. Osim toga, odaberite biljke koje se međusobno nadopunjuju u pogledu navika rasta, boja lišća i tekstura kako biste stvorili vizualno privlačan i skladan vertikalni vrtni prikaz.

 

Ukoliko trebate naš stručan savjet ili ste zainteresirani za naš proizvod obratite nam se s povjerenjem.

Imate ideju za uređenje? Javite nam se...

Suglasnost

Slanjem gore navedene forme prihvaćam da se moji podaci spremaju u privremenu bazu podataka i koriste u svrhu objave newslettera tvrtke Tech Garden d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Tech Garden d.o.o.