Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr
Saznajte više o prijektu na linku EU PROJEKT

Uredite svoj vrt u pravo vrijeme

Svaki vanjski prostor može postati prava prirodna oaza ako svoje biljke posadite u pravo vrijeme!

Saznajte koje je najbolje vrijeme u godini da počnete s uređenjem svog vrta, bilo da to radite sami ili planirate unajmiti profesionalce. Svake godišnje doba ima svoje prednosti i mane, a mi smo napravili vodič koji će vam pomoći u odluci.

Proljeće je savršeno vrijeme za osvježivanje vašeg vrta. Ukoliko želite vrt dovesti u top formu prije vegetacijske sezone, rano proljeće je pravo vrijeme za uređenje. Proljetni vrtlarski zadaci obično se rade zbog preobrazbe krajobraza, a to uključuje presađivanje, gnojidbu, sjetvu sjemena i sadnju lukovica, ljetnih jednogodišnjih biljaka, trajnica, grmova, drveća, malčiranje cvjetnjaka. Za potpuno preuređenje krajobraza proljeće ipak ima određene prepreke kao npr. nepredvidive temperaturne oscilacije uključujući izmjenične mrazove, oborine i toplinske valove, a sve ovo može šokirati vaše biljke. Također, postojeće drveće, biljke i lukovice još nisu prolistale ili procvjetale što otežava postavljanje novih biljaka i povećava rizik od oštećenja postojećih biljaka.

 

Ljeto je godišnje doba kada definitivno najviše vremena provodimo vani zbog čega posljedično imamo najviše inspiracije i motivacije za projekte uređenja našeg okoliša. Izbor biljaka je na vrhuncu, tako da je ljetno vrijeme odlično za prikupljanje ideja. Predlažemo da upravo ljeti posjetite vrtne centre i fotografirate biljke koje vam zapnu za oko kako bi se unaprijed pripremili za iduću sezonu. Iako su biljke u punom cvatu usred ljeta, ljeto nije najbolje vrijeme za preuređenje okoliša iz razloga što su temperature vrlo visoke, oborine su slabe, a biljke zbog vrućina zahtijevaju puno vode. Stoga ako ne vodimo redovitu brigu o biljkama one vrlo lako mogu uvenuti.

 

Jesen, točnije rana jesen je osim pripreme vrta za zimu, izvrsno vrijeme za kompletno preuređenje vašeg vrta. Temperature su blaže bez opasnosti od noćnih mrazova, a ima i dosta oborina. Sezona rasta je gotova, biljke više ne troše svu energiju na listanje i cvjetanje što znači da dobivenu energiju troše na razvijanje korijenovog sustava. Što je korijenova mreža raširenija biljke upijaju više hranjivih tvari i lakše prežive oštrije zimske uvjete. Sadnja u jesen dovodi do eksplozivnog rasta u proljeće, dok sadnja u proljeće znači da će biljke ipak morati utrošiti malo više energije da se priviknu i prežive. S obzirom da je jesen na kraju vegetacijske sezone lako ćete vidjeti što je bilo uspješno, a gdje su potrebni popravci.

Zima je godišnje dobra koje, zbog svojih niskih temperatura, zasigurno nije vrijeme za uređenje krajobraza, s obzirom da su biljke u stanju mirovanja; presađivanje se definitivno ne preporuča pa čak ni za sobne biljke.

Dakle, s obzirom da će biljke zimi i ljeti biti izložene temperaturnim ekstremima u to vrijeme preporučamo započeti s planiranjem projekta uređenja vašeg vrta, a s kasnim proljećem ili ranoj jeseni dolaze i ugodne temperature te savršeno vrijeme za preuređenje. Ako se želite osloboditi stresa i obaveze održavanja vašeg vrta, provjerite naše usluge krajobraznog uređenja da saznate kako možemo transformirati vaš prostor.

 

Imate ideju za uređenje? Javite nam se...

Suglasnost

Slanjem gore navedene forme prihvaćam da se moji podaci spremaju u privremenu bazu podataka i koriste u svrhu objave newslettera tvrtke Tech Garden d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Tech Garden d.o.o.