Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr
Saznajte više o prijektu na linku EU PROJEKT

Najsuvremeniji trendovi u opremanju interijera

Kako bi olakšao i unaprijedio život čovjek postavlja nove trendove u svim aspektima svog postojanja. Tako ni životni prostor nije ostao imun na simbiozu vremena i čovjekovog djelovanja. Unutarnja uređenja prate neku druge trendove i najnovija tehnološka dostignuća. Izrazito tople prostorije obogaćene raznim tekstilima, policama, vitrine, zidne tapete retro uzorka, ostaju samo u sjećanju nakon povratka iz bakine kuće.

Suvremeni čovjek gotovo nesvjesno i spontano preuzima odlučnu inicijativu u slaganju svog prostora – unosi 3D elemente, pomno bira zidne obloge, minimalizira dekorativne predmete, oslobađa unutarnji prostor protokusvjetlosti, kreativno raspoređuje prostor i pametno bira boje. Suvremenost, koja na neki način donosi sve veći odmak od prirode, čovjek ponovo unosi na velika vrata. U nešto drugačijem obliku. Svjesni potonjeg, neutralne, nerijetko minimalistički uređene prostore,
oživljavamo svježim biljem koje zbog metode stabilizacije bez ikakvog održavanja može potrajati godinama. Osim toga, oplemenjujući zidove vertikalnim vrtovima štedimo na dragocjenim kvadratima vlasnika životnih prostora. Međutim, ništa manje važno, rasplena plejada nijansi zelene ali i drugih boja povoljno utječe na čovjekovu psihu. Psihološki utjecaj boje Kada je riječ o suvremenom uređenju unutarnjih životnih prostora boje imaju veliki značaj. Osim što je njihova važnost dekorativna, istraživanja pokazuju da imaju znatan utjecaj na ljudsku psihu. Neke od drevnih kultura, poput egipatske i kineske, čak su prakticirale kromoterapiju odnosno koristili su boje u svrhu liječenja. Danas psiholozi priznaju utjecaj boje na promjenu raspoloženje iako naglašavaju kako je taj učinak kratkotrajan. Izbor boje ovisi i o tradicionalnim tekovinama u određenim kulturama.
Tradicija i željeni psihološki učinak itekako mogu biti relevantno polazište za odabir boje u opremanju unutarnjih prostora.

Crvena boju primjerice povezuju s ljubavlju, toplinom i udobnošću. Smatra se da je to intenzivna boja koja potiče uzbuđenje. Kada je riječ o uređenju interijera, crvena se uglavnom povezuje s bojom kojom se želi staviti naglasak i nikako ne smije pretjerivati. Mogla bi se provući u umjerenoj količini na zidnim tapetama ili aparatima iz kuhinje. Izloženost žutoj boji može povećati energiju i potaknuti mentalne aktivnosti. O žutoj volimo razmišljati kao o veseloj i optimističnoj boji. Ipak u pretjerivanju može uzrokovati mučninu ili glavobolju. Žuta sofa prislonjena uz primjerice sivi zidni panel naišla bi na odobravanje svakog dizajna interijera.

Plava je boja koja umiruje. Prema nekim istraživanjima snižava puls i tjelesnu temperaturu. Ujedno je i boja koja se nalazi prvi vrhu paleta kod svakog dizajnera interijera.

Zelena snažno ukazuje na vezu s prirodom i simbolizira plodnost. Neki je i doživljavaju bojom zdravlja. Najlakša je boja za oči, stvara smirujuć efekt pa je često korištena u uređenju interijera. Kako se može pročitati u nekim znanstvenim časopisima, ova boja unaprjeđuje vještine čitanja.

Bijela- pozitivna hladnoća

Narančasta je topla i energična boja koja ima vrlo stimulirajući učinak. Koristi se u nekim terapijama u cilju povećanja energije. Vlasnici koji žele umirujući unutarnji prostor svakako bi trebali izbjegavati ovu boju.

Ljubičasta je boja koja se rijetko pronalazi u prirodi. Posjeduje najkraću valnu duljinu te potiče meditaciju i duboko razmišljanje.

Siva koja pripada neutralnom spektru boja ima i sličan učinak na ljudsku psihu – mali ili gotovo nikakav. Budući da ukazuje na nedostatak boje, može uzrokovati depresivna stanja. Vrlo popularnu boju u svijetu interijera poželjno je oživjeti pomoću primjerice, živopisnim ukrasnim zidnim panelima.

Bijela je boja jasnoće koja se uglavnom doživljava pozitivno. Međutim, u kombinaciji s plavim nijansama može djelovati vrlo hladno. Ova poznata kombinacija može se oživjeti primjerice upečatljivim 3d instalacija u drugim bojama. Bojama, teksturama, oblicima – suvremeni čovjek na sve načine pokušava doskočiti oplemenjivanju svog prostora. Čini se da u sve većoj otuđenosti od prirode upravo istu pokušava projicirati u svojim životnim prostorima. Možda će glomazne vitrine s kojih vise zeleni grozdovi sjajnog ali suhog lišća biti sve rjeđi prizori u domovima. Možda će ustupiti mjesto raskošnim vrtovima na zidovima koji ne zahtijevaju nikakvu brigu. Možda ćemo moći i odabirati i boje ovog prirodnog i svježeg bilja. Možda ćemo i u uređivanju unutarnjih prostora morati uhvatiti korak s vremenom a ipak poštujući i održavajući trajnu vezu s prirodom.

Imate ideju za uređenje? Javite nam se...

Suglasnost

Slanjem gore navedene forme prihvaćam da se moji podaci spremaju u privremenu bazu podataka i koriste u svrhu objave newslettera tvrtke Tech Garden d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Tech Garden d.o.o.