Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr
Saznajte više o prijektu na linku EU PROJEKT

Tech Garden luksuzne zidne obloge od pluta

OSNOVNE KARAKTERISTIKE PLUTA

Hrast plutnjak bjelogorično je drvo iz roda porodice Fagaceae. Pluto se kao sirovina izolira upravo iz kore biljke. Stručnjaci obavljaju složen postupak pažljivog zarezivanja kore drveta. Na tim mjestima drvo kalusira, odnosno regeneracijom nadomješta koru. Tako nastaje sirovina pluto čija je osnovna uloga prijenos vode i plinova, a iz biljke se izolira jednom u 9 do 12 godina. Upravo toliko vremena potrebno je stablu za ponovnu regeneraciju, odnosno stvaranje novog sloja. Ova specifična vrsta hrasta je spororastuća i nastanjuje uglavnom područja zapadnog Mediterana budući da joj je potrebna velika količina sunčeve svjetlosti te neobična kombinacija male količine padalina, a visokog postotka vlage u zraku. Za vrijeme svog životnog vijeka drvo daje do 200 kg sirovog materijala čija popularnost sve više raste budući da ne postoji nijedan drugi materijal, prirodni ili umjetni, koji ima toliko povoljnih karakteristike kao pluto.

BENEFICIJE

Pluto je jako lagan obnovljiv materijal podložan kompresiji ili ekspanziji. Kao neobrađena sirovina otporan je na vatru. Mekoća, nepromočivost i plovnost čine ga pogodnim za obradu i upotrebu u različitim industrijama; od izrade čepova, podmetača, plovaka i obuće do podnih,  zidnih i stropnih obloga. Zbog male težine pogodan je kao zidna i stropna obloga jer omogućuje olakšan transport i montažu i ne zahtijeva posebno pripremljenu podlogu na koju se aplicira. Njegove membrane su elastične i zbog toga je materijal podložan kompresiji budući da se uslijed velikih opterećenja zrak unutar stanica sažima te se samim stanicama smanjuje volumen. Njegovoj prozračnosti doprinosi tzv. saćasta struktura. Čestice plina izolirane su i odvojene jedna od druge u malim odjeljcima koji podsjećaju na pčelinje saće. Takva izoliranost molekula rezultira niskom vodljivosti topline, zvuka i vibracija, što pluto čini savršenim izolatorom u bučnijim prostorima. Ne apsorbira prašinu i dobro se opire trenju zbog čega je idealan materijal u građevinskoj industriji; za podove, zidove, tepete i slično.
Jedna od vodećih organizacija za primjenu „zelenog dizajna“ je LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Njihova politika odnosi se na što veću upotrebu prirodnih materijala te na tzv. održivom razvoju, koji se zasniva na upotrebi obnovljivih izvora energije, odnosno obnovljivih materijala. Pluto je, sa svim svojim karakteristikama, savršen primjer održivog i obnovljivog materijala jer je 100% obnovljiva sirovina budući da se drvo svakih 10 godina ponovno regenerira i spremno je za ponovnu eksploataciju.

PRIMJENA PLUTA

Iako se današnja upotreba pluta kao materijala u 50% slučajeva svodi na izradu plutenih čepova, u posljednje vrijeme bilježimo znatni porast izrade dekorativnog pluto materijala za interijere u obliku podnih i zidnih obloga. Njegova je isplativost neupitna zbog svih benefita koje pruža s ekološkog i estetskog aspekta. Kao što je već navedeno, radi se o 100% obnovljivom materijalu koji se ne može iscrpiti iz prirode ako se postupku eksploatacije pristupa odgovorno i po zadanim propisima. Kad je riječ o primjeni u interijerima industrijski dizajneri i drvni tehnolozi postigli su savršenstvo forme i teksture u obliku zidnih, podnih i stropnih obloga. ne postoji pojedinac koji nije upoznat s tankim i jednostavnim 3mm pluto listovima koji se odavno koriste za zidove i podove. Međutim, ono što je novitet na tržištu je pluto koje dolazi u jednoj sasvim novoj formi trodimenzionalne obrade na licu obloge. Iako još uvijek novost na stranom i domaćem tržištu, 3D plutene zidne obloge polako osvajaju dizajnere interijera, arhitekte i kreativce koji ih sve češće uvrštavaju kao primarni dizajnerski detalj u svoje projekte. Zaista je bezbroj mogućnosti kojim se pluto može aplicirati u prostor.

EKOLOŠKI PROIZVOD POGODAN ZA ALERGIČARE

Vrhunski dizajnirane 3D zidne pluto obloge mogu biti savršena zamjena za bojani zid jer su, s estetskog aspekta, puno upečatljivije i modernije. Ako tomu pridodamo osnovna i neupitna ekološka svojstva pluta kao što su toplinska i zvučna izolacija, apsorpcija i propuštanje vlage i mirisa, pozitivan utjecaj na osobe sklone alergijama i antistatičnost – dolazimo do zaključka da su svi proizvodi od pluta (uključujući zidne i stropne panele) dar prirode koji moramo prihvatiti objeručke. Tako npr. cijeli zid može dobiti potpuno novi izgled ili se oblogama može prekriti oštećenje ili udubina ako se radi o starijem prostoru koji nije u potpunosti renoviran.

TECH GARDEN PONUDA

Odnedavno u redovnoj prodaji Tech Gaden nudi 3D dizajnerske vrhunske pluto obloge, od rustikalnog do luksuznog dizajna;  trenutno je u ponudi osam različitih proizvoda.

Gala Sky
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-gala-sky/)
Zidna obloga Gala Sky kombinacija je različitih tonova ugodne smeđe boje. Na ravnoj plutenoj podlozi nalaze se krugovi različitih dimenzija, struktura i tonova. Ova vrsta obloga idealna je za opremanje vinskih podruma i restorana.

Sai Silvestro
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-sai-silvestro/)
Kvadratna pravilna forma ove obloge savršena je za ljubitelje geometrije koji vole pravilne oblike u svojim prostorijama. Radi se o svjetlijoj nijansi smeđe boje koja se odlično uklapa u tamnije prostore gdje je potrebno kontrastom razbiti veće monotone plohe.

Silver Noah
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-silver-noah/)
Visoko strukturirana forma oponaša koru drveta. Zbog svoje decentne srebrno-sive boje, kompatibilna je s jednobojnim tamnijim tonovima podloga, odnosno zidova ili stropova. Idealan je dodatak vikendicama ili domovima u kojima se želi postići zimski ili rustikalni ugođaj.

Hella Lignum
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-hella-lignum/)
Kontrast dominantne nijanse bordo-smeđe i svijetle bež boje stvara zaigranu strukturu. Ovakva obloga osvježit će rustikalne prostore, ali i podići atmosferu u sterilnim, svijetlim i minimalističkim prostorima.

Bark Wood
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-bark-wood/)
Izuzetna 3D struktura i dizajn ovih obloga zadovoljit će i najzahtjevnije estetičare. Reljefni izgled pluta nepravilnog oblika kore drveta unijet će dašak prirode u svaki prostor.

Alba Nox
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-alba-nox/)
Alba Nox najsvjetlija je pluto obloga u ponudi. Specifičnu strukturu stvara izmjena svijetlih većih ploha i tamnih sitnih nepravilnosti na njima te nižih i viših dijelova, što ovoj oblozi daje 3D reljefnost.

Gea Tenebris
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-gea-tenebris/)
Geometrijski oblici usprkos svojim ravnim linijama daju cijelom panelu određenu zaigranost i dinamiku. Reljefna površina i tamniji tonovi plijenit će pozornost u interijerima.

Cork Chess
(https://shop.techgarden.hr/trgovina/dekorativni-program/pluto-obloga-cork-chess/)
Cork Chess 3D zidna je obloga koju čine nepravilna geometrijska tijela čije plohe osciliraju u visini tvoreći jedinstven trodimenzionalni izgled. Dolazi u nešto manjim pločama dimenzija 25×25 cm dostupnim u smeđoj i zelenoj boji.

IDEJE ZA UREĐENJE PROSTORA

Osim neizostavnih pločica u raznim bojama i oblicima, u kupaonu se mogu postaviti i drugi dekorativni, a ujedno i praktični materijali. Jedan od njih svakako je pluto. Na fotografiji vidimo kako je moguće osvježiti kupaonicu ovom lijepom i neobičnom zidnom oblogom. Pluto je prigodan za kupaonice jer ne propušta vodu, a s druge strane propušta vlagu i mirise.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/realcorkfloors/5149245728/

3D zidna pluto obloga tople smeđe boje, ukomponirana u tamnu pozadinu i savršeno uklopljena u paletu boja ovog interijera. Ovakva instalacija može poslužiti kao inspiracija za uređenje vlastitog doma ili poslovnog prostora. Dinamična zidna obloga razbiti će monotone zidne površine hodnika, predvorja ili bilo koje druge prostorije kojoj je potrebno osvježenje.

Izvor: https://www.homify.com.mx/proyectos/490462/ampliacion-y-remodelacion-de-patio

Na fotografijama su neke od ideja kako osvježiti spavaću ili dnevnu sobu. Također, pluto je odličan izbor za sve poslovne i ugostiteljske objekte, objektima ili u različitim čekaonicama jer je prirodni izolator buke, a na klijente ostavlja WOW efekt moderno uređenog prostora.

Izvor: https://www.simplehomesimplelife.com/redirect/

Izvor: www.pinterest.com

 

 

 

 

 

 

Imate ideju za uređenje? Javite nam se...

Suglasnost

Slanjem gore navedene forme prihvaćam da se moji podaci spremaju u privremenu bazu podataka i koriste u svrhu objave newslettera tvrtke Tech Garden d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Tech Garden d.o.o.